Одеса забезпечена сироваткою від ботулізму

0
46

У 2018 році і протягом 2019 року в Одесі не реєструвалися випадки захворювання на ботулізм. Однак минулого року в Україні 92 особи захворіли на ботулізм. Більше половини хворих пов’язували хворобу із вживанням рибних продуктів і в’яленої риби.

Ботулізм – важка кишкова інфекція, симптоматика якої різко відрізняється від інших кишкових інфекцій. Це небезпечне захворювання викликає ураження нервової системи і має високу летальність. Ботулотоксин – одна з найсильніших у світі отрут. Паличка ботулізму розвивається тільки в анаеробних умовах, особливий ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами.

Першими симптомами ботулізму є зорові розлади – погіршення зору, двоїння об’єктів, можливий розвиток блювоти, зазвичай без підвищення температури, і розлади шлунка. Через кілька днів починається порушення дихання та інша важка симптоматика.

В одеській міській клінічній інфекційній лікарні є достатня кількість ботулінічної сироватки (антитоксину). У червні нинішнього року лікарня отримала поставку ботулінічного антитоксину виробництва Канади по лінії централізованих закупівель Міністерства охорони здоров’я України.

Порятунок життя людини, яка захворіла на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введена ботулінічна сироватка. При появі перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

Медики дають одеситам такі рекомендації з профілактики ботулізму:
1. Не купуйте в місцях стихійної торгівлі домашні консерви, солоні і копчені м’ясні продукти, сушену, в’ялену і солону рибу.
2. При самостійному консервуванні на всіх етапах дотримуйтесь правил особистої гігієни, ретельно промивайте продукти і використовуйте щітку, якщо їх поверхня забруднена землею. Для консервування можна використовувати тільки свіжі фрукти і овочі.
3. Паличку ботулізму і її спори можна знищити тільки при автоклавуванні. Кип’ятіння не вбиває паличку ботулізму. Закатування консервів у герметичні банки в домашніх умовах можна проводити тільки при використанні автоклава, інакше всі, хто їстимуть ці консерви, наражаються на смертельну небезпеку. Без автоклавування можна маринувати або солити гриби і овочі, які будуть зберігатися у відкритому посуді із забезпеченням доступу повітря.
4. Якщо у закатаних банок «здулися» кришки, то такі заготовки їсти не можна – їх слід знищити. Категорично заборонено кип’ятити вміст бомбажної банки і вживати в їжу.
5. Продукти, що швидко псуються, зберігайте тільки в холодильнику, обов’язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу і на відпочинок.
6. Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не рекомендовано давати консервовані в домашніх умовах продукти.